Kleurtype bepalen

Welk kleurtype ben ik?

Waarom staan bepaalde kleuren jou fantastisch en bij anderen saai? Dat heeft te maken met de tint van je huid, ogen en natuurlijke haarkleur. De juiste kleur kiezen lijkt soms een kwestie van geluk of een onmogelijke taak. Maar dat is niet zo. Als je eenmaal weet welke kleurtype je bent, is shoppen altijd leuk. Wil je ook weten welk kleurtype je bent? Lees dan snel verder!

Laat je natuurlijke schoonheid stralen met de juiste kleuren

Als je weet welk kleurtype je bent, weet je wat voor jou mooi staat en wat niet. Met deze kennis doe je minder snel miskopen. Je weet dan meteen welke kleuren je links kunt laten hangen of laten liggen tijdens een shoppen, of op welke kleuren je kunt filteren op een webshop. Ontdek welk kleurtype je bent en hoe je de perfecte sieraden, kleding en oorbellen kunt kiezen. 

Heb je weleens van lente-, zomer-, herfst- of wintertype gehoord? Voor de vier verschillende kleurtypes gebruiken we de seizoenen van het jaar. Om je alvast een klein beetje op weg te helpen, heb ik hieronder de stappen beschreven om jouw kleurtype te bepalen voor je op een rijtje gezet:

Ben ik een warm of koud ondertoon?

Stap 1 – Ben je een warme of koude ondertoon?

Om te beginnen moet je bepalen of je een warme of koele ondertoon hebt. Een van de makkelijkste manieren is om te kijken naar de aderen op de binnenkant van je pols. Als je aderen blauw of paars zijn, ben je een koele ondertoon. Zijn je aderen groen, ben je een warme ondertoon.

Dit kun je ook doen met sieraden. Ga voor de spiegel staan met een gouden en een zilveren sieraad aan en kijk welke je mooier staat. Als je geel tinten in je huid hebt? Heb je een warme ondertoon? Heb je meer blauwe tinten dan ben je een koele ondertoon.

Warme ondertoon

Laat de kleur goud je helemaal stralen, terwijl de kleur zilver je een beetje bleek laten uit zien? Dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Andere kenmerken of je een warme ondertoon hebt zijn:

 • Je huid heeft een aardse, gelige of bruine kleur. Je kleurt snel bij in de zomer
 • Je hebt groen aderen op je pols
 • Dankzij jouw warme en goudkleurige uitstraling ben je waarschijnlijk een lente- of een herfsttype

Koele ondertoon

Doet goud en koper weinig voor jou, terwijl zilveren sieraden jou het mooiste staan? Dan is het waarschijnlijk dat je een koel ondertoon hebt. Andere kenmerken of je een koele ondertoon hebt:

 • Je huid heeft duidelijke blauwe, grijsachtige, rode of roze ondertonen. Je verbrandt snel in de zon
 • Je hebt blauw aderen op je pols
 • Dankzij jouw koel en rozige uitstraling ben je waarschijnlijk een zomer- of een wintertype

Tip: Als je het lastig vindt om de kleur van je aderen te bepalen? Test het dan met een blauwe en een groene dun stukjes stof. Leg naast je pols aan de ene kant een blauw stukje stof en aan de andere kant de groene. Zo zie je welke van de twee kleuren het meest past bij jouw huid.

Als je aderen geen duidelijke blauwe of groene toon hebben. En het maakt niet uit of je gouden of zilveren sieraden draagt. Heb je een neutrale ondertoon? Bij een neutrale ondertoon val je dus precies tussen warm en koel in.

Welk kleurtype heb ik?

Stap 2 – Heb je een donkere of lichte kleurtint?

Je weet nu of je een warme, koele of neutrale ondertoon hebt. We gaan nu bepalen of je een donkere (diepte) of lichte kleurtint hebt. Hiervoor kijken we naar je natuurlijke oogkleur en haarkleur.

Een lichte kleurtinten

Voor de zomer- of lentetypes zijn lichte kleurtinten een kenmerkend.

 • Oogkleur: blauw, bruin en donkergrijs.
 • Haar: licht tot donker blond, kastanjebruin zonder rode highlights, blauw zwart en grijs. Heb je net als ik een bruine huid? Dan kun je donkerbruin, bruin, zwart of zwart haar hebben.

Een donkere tinten

Winter- of herfst types zijn vaak mensen met een diepe tint.

 • Oogkleur: groen, bruin en warm blauw. Als je een bruine huid hebt, is jouw oogkleur een warme tint medium tot donkerbruin.
 • Haar: licht, medium goudblond, warm rood, licht tot donker kastanjebruin en koper. Heb je een bruine huidskleur? Dan kun je roodbruin tot bruinzwart haar hebben en een warme ondertonen.
Welk kleurtype ben ik?

Stap 3 – Bepaal jouw kleurtype

Nu dat je weet welke ondertoon en kleurtinten je hebt, gaan we het koppelen aan een kleurtype. Het is ook mogelijk om een combinatie van twee kleurtypes te hebben. Vooral als je een neutrale ondertoon hebt. Je kunt de informatie over de verschillende kleurtypes gebruiken om jouw eigen kleurenpalet op te bouwen waar je je goed bij voelt.

Kleurtype lente

Heb je net als het seizoen een lichte en uitstraling? Dan ben je een lentetype. Je hebt een warme, gouden, honingachtige of getinte huid met blond, rood of bruin als natuurlijke haarkleur. Bij lentetypes kan een mix van koele en warme elementen goed staan. Heldere, warme kleuren staan jou het beste.

 • Warme kleuren zoals lichtblauw, geel, koraal, oranje, rood, crème, limoengroen en heldergroen staan je goed.
 • Koude kleuren zoals donkerblauw, bruin, koud wit, grijs, taupe en zwart zijn de kleuren die je beter kunt vermijden.
 • Wat sieraden betreft, kun je het beste kiezen voor warme kleuren zoals goud, brons en koper want die passen het beste bij jou!

Kleurtype zomer

Heb je een koele huidskleur met een blauwe of roze ondertoon met blond, lichtbruin of zwart haar en lichtblauwe, groene of grijze ogen? Dan ben je een zomertype. Je hebt in jouw garderobe veel blauw getinte items.

 • Koele kleuren zoals babyblauw, lei blauw, groen, paars, zachte grijstinten, lichtbruin en poederroze staan goed bij jou.
 • Diepe warme kleuren, geel, goud, oranje, koper en mosgroen kun je beter vermijden.
 • Sieraden zoals zilver, platina en staal passen ook goed bij jouw huidskleur.

Kleurtype herfst

Heb je een warme huidskleur en een zacht maar subtiele uitstraling met blond, rood, kastanjebruin, donkerbruin of zwart haar en (licht)bruine, hazelnootkleurige of groene ogen. Dan ben je een herfsttype. Als je een bleke huid hebt, heb je waarschijnlijk ook sproetjes.

 • Kleuren zoals paars, oranje rood, goud, helder geelgroen, mintgroen, brons, diep blauw, roze, mahonie en chocoladebruin laten je stralen.
 • Felle kleuren, rood, framboos, koningsblauw en neon met een blauwe ondertoon kun je beter vermijden.
 • Zachte sieraden zoals parelmoer, ivoor en tijgeroog staan je ook goed.

Kleurtype winter

Heb je een koele huidskleur, een heldere, frisse uitstraling met blond, rood, bruin haar en blauwe, groene of bruine ogen? Dan heb je een wintertype. Als wintertype staan koele en heldere kleuren jou prachtig.

 • Helderheid kleuren zoals fel rood, smaragdgroen, neon geel, magenta, violet, fuchsia, wit, kobalt en koningsblauw laten je stralen.
 • Kleuren die je beter kunt vermijden: aardetinten zoals bruin, oranje, beige en poederachtige kleuren.
 • Sieraden zoals glanzend zilver, diamanten en edelstenen passen je ook goed.
Winkel in jouw kleurtype.

Stap 4 – Shop in jouw kleurtype

Nu je weet welk kleurtype je bent, maakt dit shoppen en online winkelen een stuk makkelijker. Zoek je bijvoorbeeld een nieuw paar oorbellen? Filter op de kleuren waar je op je best in bent. Zo voeg je met gemak producten aan je garderobe en sieraden collectie toe waar je je goed in voelt. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je er graag daagt en er in rondloopt!

Veel liefs, Sugheely

Veel liefs, Sugheely

Ben ik allergisch voor sieraden?
Deze kleuren staan het mooist als je rood draagt
Mijn winkelmand
Favoriet
Door jou bekeken
Categorieën
De waardering van www.sugheely.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 77 reviews.