Nojito, oftewel de alcoholvrije Mojito. Het is eindelijk weer zomer! Vorige jaar deze tijd zat ik op het terras te genieten van de zon. Met een heerlijke cocktail in mijn hand. Maar dit jaar is het anders. Ik vertrouw het uit eten niet zo op dit moment. Dus heb ik besloten een staycation te houden dit jaar. Ik wilde hetzelfde gevoel van toen te recreëren met een Nojito DIY (do it yourself).
De Nojito is een traditionele frisse, zomerse, Cubaanse cocktail zonder alcohol. De Mojito is nog altijd de nummer één cocktail in de zomer. Normaal wordt ’ie’ gemaakt met rum. Maar wat als je even geen alcohol drinkt, je vindt rum gewoon niet lekker of zwanger bent? Dan is de Nojito, iets voor je. Alcoholvrij, maar net zo lekker!
Hoe maak je de Nojito?
Wat heb je allemaal nodig? Voor één groot glas heb je nodig:
Ingrediënten
- Spa Touch bruisend mint, Sprite of 7Up (bruiswater kan ook)
- Handje muntblaadjes
- Limoen, in partjes
- 2 eetlepels rietsuiker (low calorie? Sla deze dan over)
- Lekker veel ijsklontjes
Benodigdheden
- Grote glas
- Cocktail stamper of een houten lepel
- Theelepel
Bereiding
1. Spoel de muntblaadjes en de limoen voorzichtig in water. Verwijder eventuele beschadigde blaadjes munt. Leg ze op een doek en laat ze drogen.
2. Snijd de limoen in twee en snijd de ene helft in partjes en pers de andere helft uit. De andere helft snij je limoenschijfjes.
3. Pak een groot glas uit de kast. Doe hier de limoenpartjes en 2 eetlepels rietsuiker in samen met de drie a vier muntblaadjes.
4. Stamp deze aan met een cocktail stamper of de achterkant van een houten lepel. Heb je geen stamper of een houten lepel bij de hand? Plaats voordat je de munt erbij doet ze tussen je handpalmen en klap een paar keren. Hierdoor komen de smaken en sappen van de limoen en munt vrij.
5. Voeg de rest van het geperste limoensap toe en roer nogmaals goed door. Je wil namelijk niet dat er een laagje suiker op de bodem blijft liggen.
6. Schenk de Spa Touch bruisend mint, Sprite, 7Up of bruiswater erbij en roer het goed door elkaar.
7. Als laatste garneren met een takje munt en limoenschijfje(s). IJs erbij en klaar, proost!
Bewaren
Deze cocktails serveer je direct. Je kunt de limoen(en) vooraf persen en het sap bewaren in de koelkast.
Lekkere Nojito variaties
Op deze cocktail kun je veel variaties bedenken. De variant op de originele cocktail is de Nojito met aardbei of bosvruchten. Bij deze varianten worden fruitige siropen toegevoegd aan het bekende recept. Ik gebruik zelf aardbei of bosvruchten siroop van Albert Heijn (lekker 0% suiker toegevoegd).
Houd je van kiwi? Probeer dan eens een Kiwi Nojito. Gebruik hiervoor kiwi gold. Deze is wat zachter en zoeter dan de normale kiwi. Of maak bijvoorbeeld een karaf met mango, limoen en munt.
Liever toch met alcohol? Maak dan een Mojito
Drink je liever wel alcohol? Dat is ook goed. Maak er een “Mojito” van. Deze maak je hetzelfde, maar dan met rum. Nog steeds super lekker en fris!
Zo maak je dus heel gemakkelijk een Nojito. Ook handig om een hele kan van te maken voor bij het eten, de picknick of een feestje. Heb je nog tips laat het me weten.
Beeld: Canva