Nojito, oftewel de alcoholvrije Mojito. Het is eindelijk weer zomer! Vorige jaar deze tijd zat ik op het terras te genieten van de zon. Met een heerlijke cocktail in mijn hand. Maar dit jaar is het anders. Ik vertrouw het uit eten niet zo op dit moment. Dus heb ik besloten een staycation te houden dit jaar. Ik wilde hetzelfde gevoel van toen te recreëren met een Nojito DIY (do it yourself).
De Nojito is een traditionele frisse, zomerse, Cubaanse cocktail zonder alcohol. De Mojito is nog altijd de nummer één cocktail in de zomer. Normaal wordt ’ie’ gemaakt met rum. Maar wat als je even geen alcohol drinkt, je vindt rum gewoon niet lekker of zwanger bent? Dan is de Nojito iets voor je. Alcoholvrij, maar net zo lekker!
Hoe maak je de Nojito?
Wat heb je allemaal nodig? Voor 4 personen heb je nodig:
Ingrediënten
- Spa Touch bruisend mint, Sprite of 7Up (bruiswater kan ook)
- Handje muntblaadjes
- Limoen, in partjes
- 2 eetlepels rietsuiker (low calorie? Sla deze dan over)
- Lekker veel ijsklontjes
Benodigdheden
- Grote glas
- Cocktail stamper of een houten lepel
- Theelepel
Bereiding
- Spoel de limoen en de muntblaadjes in water. Verwijder eventuele beschadigde blaadjes munt. Laat ze drogen op een doek.
- Snijd de limoen in tweeën, snijd de ene helft in partjes en pers de andere helft uit. De andere helft snij je limoen schijfjes.
- Pak een groot glas uit de kast. Doe hier de limoenpartjes en 2 eetlepels rietsuiker in samen met de drie a vier muntblaadjes.
- Stamp deze aan met een cocktail stamper of de achterkant van een houten lepel. Heb je geen stamper of een houten lepel bij de hand? Plaats voordat je de munt erbij doet ze tussen je handpalmen en klap een paar keren.
- Voeg de rest van het geperste limoensap toe en roer nogmaals goed door. Dit zorgt ervoor dat op de bodem geen laagje suiker blijft liggen.
- Schenk de Spa Touch bruisend mint, Sprite, 7Up of bruiswater erbij en roer het goed door elkaar.
- Als laatste garneren met een takje munt en limoen schijf(s). IJs erbij en klaar, proost!
- Deze cocktails serveer je direct.

Lekkere Nojito variaties
Op deze cocktail kun je veel variaties bedenken. De variant op de originele cocktail is de Nojito met passievrucht. Ik gebruik zelf de verse passievruchten of de passievrucht blokjes van Albert Heijn. Ze hebben een friszure, zoete smaak en zijn vol met vitamine C.

Nojito met aardbeien
Houd je van aardbeien? Probeer dan eens een aardbei Nojito. Ik probeer altijd verse aardbeien te gebruiken omdat ze een frisse en zoete smaak hebben. Ze zijn lekker vol met vezels, vitamine C en foliumzuur. Maar de aardbei siroop van Albert Heijn (lekker 0% suiker toegevoegd) is ook heerlijk.

Sinaasappel Nojito
Houd je meer van sinaasappels? Probeer dan Nojito met een sinaasappel. Ik gebruik zelf de handsinaasappel van Albert Heijn. Ze hebben een friszoete smaak en zijn vol met vitamine C en foliumzuur.
Liever toch met alcohol? Maak dan een Mojito
Drink je liever wel alcohol? Dat is ook goed. Maak er een “Mojito” van. Deze maak je hetzelfde, maar dan met rum. Nog steeds super lekker en fris! Zo maak je dus heel gemakkelijk een Nojito. Heb je nog tips, laat het me weten.
Nu weet je welke cocktail mijn nummer één staat op mijn top drie cocktaillijst? Wil je weten welke cocktails verder op mijn lijst staan? Houd dan mijn blog in de gaten. Heel veel plezier! Heb je vrienden en familie die ook van een lekker alcoholvrije Mojito houden? Gun ze ook dit recept en deel dit bericht via Whatsapp, Facebook, Twitter of Pinterest.