Valentijnsdag

6 Valentijnsdag weetjes

De dag van geliefden komt er weer aan. Op 14 februari vieren we Valentijnsdag. Wie is dit jaar jouw Valentijn en nog belangrijker waarmee verras je jouw Valentijn? Maar wat weet je allemaal van Valentijnsdag. Ik heb een paar rare en leuke weetjes over Valentijnsdag voor je opgezocht. Je weet vast wel dat Valentijnsdag de dag van de (onbereikbare) liefde is. Maar wist je deze dit over 14 februari?

Valentijnskaart in een rode envelop

1. Valentijnsdag bestaat al een tijdje

In 496 riep Paus Gelasius de eerste dat de dag van de Heilige Valentijn op 14 februari gevierd moet worden. Valentijn is de naam van 3 of 4 heiligen of martelaren uit de 3e, 4e of 5e eeuw. Wie ze precies waren en wat ze hebben gedaan, is niet helemaal duidelijk. Valentijnsdag is vermoedelijke de sterfdag van Valentinus van Rome (Terni). Er wordt gezegd dat Valentijn een bisschop was die geliefden met verschillende geloof trouwde, ondanks dat de keizer Claudius het had verboden.

Hij werd aangegeven en gearresteerd. Hij probeerde de keizer te bekeren, toen hij voor de keizer moest verschijnen. De keizer liet hem martelen en onthoofden omdat hij zich beledigd voelde. Dat gebeurde op 14 februari. Het is onduidelijk welk jaar het was. Valentijn gaf het dochtertje van de gevangenisbewaarder net voor het vonnis werd uitgevoerd een briefje met een gele bloem waar; Van je Valentijn, erop stond.

Masker met rode veren

2. Blind dates al in de 18e eeuw

De Romeinen hebben de blind date uitgevonden. Een blind date is een date tussen mensen die elkaar nog niet eerder hebben gezien. Al in de 18e eeuw of zelf wel eerder gingen de Romeinen op blind dates.

Ze vierde tussen 13 en 15 februari een vruchtbaarheidsfeest genaamde Lupercalia. Het was een belangrijke feest voor de Romeinen. De namen van jonge ongetrouwd vrouwen, werden in een kom gegooid.

Jonge, ongehuwde mannen mochten een briefje trekken. En gingen dan tijdens het feest op date met de dame in kwestie. Het is niet bekend of de dames ook een ‘lootje’ mochten trekken. Dit leidde gelukkig ook wel tot verliefdheid en een huwelijk.

Een heerlijke diner

3. Black Day en ongeluksdag

Als je een gebroken hart hebt doordat je op Valentijnsdag of op Witte Dag geen cadeau hebt gekregen? Dan heeft Zuid-Korea een oplossing voor je. Vier op 14 april Black Day samen met jouw alleenstaande vrienden.

In Zuid-Korea gaan ze in een lokale restaurant een stapel buitengewoon lekkere zwarte noedels eten. Het zijn Chinese noedels in een zwarte bonenpasta saus. Neem jouw lievelingsgerecht en geniet van de gezelschap.

Of doe wat de Duitsers doen. In Duitsland wordt Valentijnsdag helemaal niet gevierd. Omdat 14 februari de geboortedag is van Judas. Judas is een bijbels figuur dat Jezus Christus heeft verraden. Hierdoor wordt deze dag in Duitsland gezien als een ongeluksdag

Valentijnsdag. De dag voor geliefden

Pas na de 14e eeuw werd het Valentijns feest de viering van de romantische liefde. Tegenwoordig is 14 februari de dag waarop je je geliefde kunt verrassen met een leuk cadeau, kaartje of gedicht. Gelukkig vond ik ook drie lieve en leuke feitjes over Valentijnsdag.

Een stapel witte chocolade

4. Japan heeft twee Valentijnsdagen

De Japanners uiten hun liefde met witte chocolade. In Japan is Valentijnsdag eenrichtingsverkeer. Vrouwen en meisjes geven op deze dag chocolade aan mannen en jongens.

Aan hun geliefden geven ze er vaak nog iets extra bij de chocolade. Aan hun vrienden en collega’s geven ze alleen een doosje chocola. Daarna moeten ze een maand lang wachten.

Pas op 14 maart worden de rollen omgedraaid. Want dan is het eindelijk White Day. Op deze dag beantwoorden de mannen en jongens de vrouwen en meiden. Door cadeaus met de kleur wit als thema te geven. Zoals witte sieraden, lingerie of bloemen en je raadt het al, witte chocola.

Snoepjes voor mijn lekkers

5. Een week lang Valentijn

De Argentijnen zijn lekker romantisch. Ze vinden maar één dag lang niet genoeg. Valentijnsdag wordt in Argentinië pas in juni gevierd. Ze vieren het wel een week lang tijdens de Sweetness Week.

In 1989 creëerde de snoepbedrijf Arcor de “Candy for a Kiss” -campagne. Het idee was dat er snoepjes en chocolaatjes konden worden gegeven in ruil voor een zoete kus op de wang.

Een campagne van een snoepmerk nu een vaste Valentijns traditie is geworden. Stellen overladen elkaar met eetbare geschenken inruil voor een kus. Wie lekker is, krijgt zoets of andersom.

14 februari veel huwlijksaanzoeken

6. Huwelijksaanzoeken en trouwen

Valentijnsdag is één van de favoriete dagen om een huwelijksaanzoek te doen. Er word jaarlijks over de hele wereld meer dan 200.000 aanzoeken gedaan op 14 februari.

Kerstavond, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag zijn de andere dagen waarop veel huwelijksaanzoeken plaatsvinden. Na een huwelijksaanzoek komt de dag waar de meeste van ons sinds we klein waren over droomde. Je raadt het al, je trouwdag.

Op 14 februari is ook een populaire dag om te trouwen. Steeds meer mensen treden in het huwelijk op deze dag dan op een doorsnee dag in februari. Het meest aantrekkelijke trouwdag is wanneer Valentijnsdag op een vrijdag valt.

Ga je dit jaar Valentijnsdag vieren?

Je ziet het, op 14 februari is er genoeg rare maar gelukkig ook leuke feiten. Ga je deze dag ook dit jaar vieren? Maak het dan een onvergetelijk dag. Kies voor een persoonlijke cadeau. Sieraden, bloemen en chocolade zijn nog altijd de toppers.

Shop Valentijnsdag producten

Sugheely Strijdhaftig

Door Sugheely

Hoi, ik ben Sugheely Strijdhaftig het gezicht achter Sugheely.nl. Ik help vooral vrouwen stralen met kleurrijke sieraden en accessoires. Ik hou van feel good, tamarinde snoep, Johnny cakes, Nojito, family time, Netflix & soulfood.

Hoi, ik ben Sugheely Strijdhaftig het gezicht achter Sugheely.nl. Ik help vooral vrouwen stralen met kleurrijke sieraden en accessoires. Ik hou van feel good, tamarinde snoep, Johnny cakes, Nojito, family time, Netflix & soulfood.

Mis geen enkel blogpost!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets!

Sieraden schoonmaken
Ben je al klaar voor Earth hour?
Sluiten Mijn winkelmand
Sluiten Wensenlijst
Opnieuw bekijken Sluiten
Sluiten

Sluiten
Menu
Categorieën
De waardering van www.sugheely.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 64 reviews.